Actualitat Notícies

Atenció amb les recomanacions de "influencers" sobre medicaments
Atenció amb les recomanacions de

Els medicaments no són productes qualsevol: per a poder comercialitzar-se necessiten passar controls i autoritzacions, i la seua publicitat i venda està sotmesa a severes normes. No són productes que puguen recomanar-se a la lleugera, com a vegades fan *influencers o *prescriptores en xarxes socials. Cal anar amb compte amb aqueixa desinformació: a més de ser il·legal, pot ser perillosa.

El risc de la desinformació

En Internet, en les xarxes socials, la informació vola… però no totes les notícies són certes: tal vegada no siga directament una mentida, però si es tracta d'una informació no demostrada, sense contrastar, incompleta, exagerada, sense dades o simplement basada en opinions, no és una informació certa. I una informació no veraç és desinformació. I quan la desinformació es refereix a assumptes especialment sensibles, com succeeix amb els medicaments, pot ser perillosa i contraproduent.

Informacions o consells sobre medicaments: no tot val

En les xarxes socials es propaguen des de fa temps notícies i informacions que afecten també l'àmbit dels medicaments. Tots recordem a influencers que, potser de manera inconscient o per desconeixement, recomanaven l'ús de determinats medicaments, sobretot medicaments d'ús tòpic (cremes, tovalloletes…) com si de cosmètics es tractara, però no ho són.

Els medicaments són un dels productes més regulats i controlats del mercat: des de les fases d'investigació, autorització, comercialització, dispensació, fins a la seua publicitat.

Medicaments: cal prendre-s'ho de debò

Els medicaments no són un bé de consum més, les estrictes regulacions i controls a les quals estan sotmesos estan justificades pels riscos que comporten.

Tots els medicaments són autoritzats en funció del seu balanç risc/beneficie: ofereixen efectes positius, però tots ells també poden causar efectes adversos o no desitjats (que poden conéixer-se ja en el moment de la comercialització, o bé saber-se més tard).

Que un medicament estiga disponible en el mercat no significa que siga innocu, simplement significa que en el moment de la comercialitzar-se, el benefici terapèutic que produeix prenent-lo en unes condicions determinades, és superior als danys coneguts que pot provocar.

L'objectiu és que els medicaments arriben als pacients havent-se minimitzat tot el possible els riscos inherents a la seua naturalesa: per això estan tan controlats i es requereixen tants processos i proves abans d'autoritzar la seua comercialització.

Això és així per a tots els medicaments, fins i tot per als que no requereixen recepta mèdica, més segurs, que es poden publicitar i que pot usar directament el mateix pacient: només es poden vendre en farmàcia, i és el farmacèutic el responsable que es dispense en les condicions adequades i amb la informació i advertiments necessaris. “Llija les instruccions d'aquest medicament i consulte al farmacèutic”.

Una publicitat molt controlada

A Espanya la legislació impedeix fer publicitat dels medicaments que requereixen recepta mèdica i regula la publicitat dels medicaments que no requereixen recepta. No complir amb aquesta normativa de publicitat de medicaments es considera una infracció molt greu amb sancions econòmiques d'elevada quantia (de 90.000 a 1.000.000 d'euros) depenent de la gravetat de la infracció.

No obstant això, la realitat mostra que a vegades es fa publicitat, directa o "camuflada" d'informació, d'alguns medicaments: de fet, hem trobat casos de persones no qualificades que recomanen l'ús de determinats medicaments d'ús tòpic que, per la seua forma d'administració, es confonen amb els cosmètics o que donen consells per a usar medicaments fora de la indicació autoritzada. Una cosa prohibida i perillós.

Limitant la influència dels influencers

Aquest tipus d'informacions i consells no sols són una cosa il·legal, sinó que pot resultar perillós: els medicaments no són productes de bellesa i no es poden tractar com a tals.

I més enllà de les normes, cal respectar els principis ètics en la informació i indicar sempre els interessos que l'informador té sobre el producte que està informant. És el que es coneix com a conflicte d'interessos i que alguns països ja estan regulant per a posar una mica d'ordre en aquest assumpte: a Regne Unit s'ha elaborat Guide to making clear that ads llaure ads just, un bon exemple que esperem s'adopte també a Espanya.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías